İstanbul’un Tarihi Yerleri

Şairlerin şiirlerine konu olan, kadim imparatorluklara başkentlik yapan ve Asya ile Avrupa arasında inci gibi duran İstanbul her mevsim güzel. Ama benim için İstanbul’u ziyaret etmenin ve tadını çıkarmanın zamanı Eylül ve Ekim aylarıdır.

Peki sizin aklınıza nereler gelir İstanbul gezilecek yerler dediğimizde. Bir çok liste var, tarihi yerler, popüler mekanlar, mutlaka görülmesi gereken yerler gibi. İstanbul’un tarihi yerleri, boğazı, halici, çarşıları, mekanları, sarayları, müzeleri, caddeleri, akvaryumları vs. o kadar geniş bir hazine ki, bu listeler bazılarını yer verir.

Benim İstanbul gezilecek yerler listem ise şu şekilde,

Üsküdar Sahil

Boğazın Anadolu yakasında yürümek, kız kulesini hissetmek ve karşıdan Haliç, Sarayburnu, Beşiktaş tarafı ve sarayları temaşa eylemek için güzeldir. Anadolu’dan İstanbul’a gezmeye gelen olarak genellikle gezilerim burada başlar. Salacak tarafında doğru yürüyüp, boğaz manzarasında bir kahvaltı. Hem kahvaltının hem de İstanbul silüetinin tadını çıkarmak için enfes bir durak. Geriye Üsküdar meydana doğru yürüyüp boğazı içime çektikten sonra hava güzel ise motorla değilse Marmaray ile Eminönü’negeçerim.

Eminönü, Yeni Cami ve Mısır Çarşısı

Motorla geçiyorsanız Karaköy iskelede inip Galata Köprüsünden geçerek Eminönü’ne varmak daha da keyifli olabilir. meydanda dolaşmak, İstanbul’un ikonik Camilerinden olan Yeni Cami’yi ziyaret, hemen yanındaki Mısır çarşısının kokusunu ve hissini yaşamak, Eyüp tarafında doğru uzayan ara sokaklardaki dükkanlarda ve hanlarda dolaşmak güzel olur. Yine İstanbul’da kahvaltı için buradan Süleymaniye Camii’ne doğru çıkan yokuşlardaki binaların çatı katlarındaki kahvatı yerleri de güzel seçenek. Ben size Kubbe-i Aşk isimli mekanı önerebilirim.

Kapalıçarşı

Dünyanın en büyük ve en eski çarşısı kabul edilen Kapalıçarşı 4.000’e yakın dükkana ev sahipliği yapmakta olup yine dünyanın en çok ziyaret edilen mekanlarından birisidir. İç bedesten olarak adlandırılan kısım Kapalıçarşı’nın çekirdeği olup tartışmalı olmakla birlikte Bizans döneminde kalma olduğu, zamanla eklenerek bugünkü haline ulaştığı düşünülmektedir.

Ayasofya ve Sultanahmet Camii’leri

Bizans döneminde 532-537 yıllarında yapılan 1453 İstanbul’un fethi ile camiye çevrilen Ayasofya-i Kebir Camii ile 1617’de Osmanlı Padişahı 1. Ahmet tarafından yaptırılan Sultan Ahmet Camii karşı karşıyadır. Aralarında bir meydan bulun bu Camilerin hemen yakınında ise tarihi yarımadanın Osmanlının merkezi olduğu dönemde yönetim üssü olan Topkapı Sarayı ve müzesi yer alır.

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya ile yakın zamanda (10 yıl öncesi) inşa edilen bu yapı o dönem Bizans’ın başkenti olan İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmış bir sarnıçtır. O dönemde üzerinde bir bazilika olduğu için bazilika sarnıcı olarak da isimlendirildiği gibi suyun üzerindeki mermer sütunlardan dolayı Yerebatan Sarayı olarak da isimlendirilir. Osmanlı döneminde biraz kullanılsa da sonrasında kendi su sistemlerini kurmaları ardından atıl duruma düşmüş olup günümüzde müze ve etkinlik alanı olarak hizmet vermektedir.

Süleymaniye Camii

Bir Mimar Sinan Eseri olan Süleymaniye Camii 1557 yılında Kanuni Sultan adına yapılmıştır. Benim İstanbul gezilecek yerler listemde en keyif aldığım yerlerden birisidir. Hem caminin kendisi hem de boğaza nazır manzarası büyüleyicidir. Buradan İstanbul’u seyretmeni tadı özellikle akşamüstü beni büyüler. Ayrıca cami ön tarafındaki kuru fasulyeci lokantalardan kuru fasulye yemeden geçmeyin.

Galata Kulesi

Bizans İmparatorluğu ile müttefik olan Cenevizliler tarafından burada kurulan “pera” isimli koloni içerisinde inşa edilen ve bugün içinde bulunduğu semtten adını alarak isimlendirilen Galata Kulesi bugün müze ve sergi alanı kullanılmaktadır. Osmanlı döneminde yangın kulesi olarak değerlendirilen Galata Kulesi aynı zamanda Hazarfen Ahmet Çelebi’nin kuş kanadına benzer bir araçla buradan atladığı, boğazı geçerek Üsküdar Doğancılar Meydanı’na indiği 1632 tarihi uçuşunda başlangıç noktasıdır. Bugün İstanbul’un simge eserlerinden birisi olarak ziyaret edilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir