SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

SEO, İngilizce “Search Engine Optimization” yani arama motoru optimizasyonu kelimelerinin kısaltılmış halinden oluşturulmuş ve dilimize da aynen geçmiş bir kelimedir.

Gittikçe globalleşen ve dijitalleşen dünyada artık kişiler, kurumlar ve işler internete akmaktadır. Kişilerin kendi bilgilerini paylaştığı bloglardan, karikatür sitelerine, video sitelerinden firma tanıtım sitelerine, internetten alışveriş imkanı sunan eticaret sitelerine kadar birçok farklı kategoride web sitesi yer almaktadır.

Bionluk güvencesinde 10 liradan başlayan fiyatlarla sitenizin seo çalışmalarını yaptırabilir, kolayca sitenizin sıralamasını yükseltebilirsiniz. İlgilenirseniz https://bionluk.com/hakankaya2020 linkinden bütçenize uygun seo paketlerini seçebilir, güvenli ödeme ile içiniz rahat bir şekilde seo çalışmalarınızı yaptırabilirsiniz. Yeni açılan siteler için başlangıç seo paketlerinden de faydalanabilirsiniz. Alanında uzman hizmet verenler sitenizi daha fazla insana ulaştırabilmeniz için Bionluk’da sizleri bekliyor!

İşte bu milyonlarca sitenin içerisinden öne çıkıp ziyaretçi almak, internet kullanıcılarına ulaşmak, sesini duyurmak veya ürününü satmak için google arama sonuçlarında ilk sayfada olmanın gerekliliği de aşikar. Googleda arama yapan kullanıcıların %92’si ilk sayfada çıkan 10 adet sonuca ve kenarlardaki reklamlara tıklar iken sadece %8 lik kısmı 2. ve 3. sayfalara geçmektedir.

Bu bilgiler ve istatistikler ışığında web sitesi girişiminin ana kelimelerinde ilk sayfada yer almadıkça başarılı olma şansı düşmektedir. Sitenin potansiyel müşteri ve ziyaretçilerinin arama yapabileceği anahtar kelimeler için çalışma yapılması, bu aramalarda ilk sayfaya ve ilk sıralara gelerek siteye ziyaretçi gelmesi için yapılan çalışmaların tümüdür diyebiliriz SEO ne demektir sorusu için.

Bu çalışmalar site içi ve site dışı olmak üzere iki kısma ayırabiliriz.

Site İçi SEO

Bu kavram arama motoru optimazasyonu için yapılacak çalışmaların site içerisinde yapılan site tasarım, içerik, görsel, linkleme ve diğer yapılar açısından geliştirme çalışmalarıdır. Bunun için öncelikle site yazılımının sorunsuz olması, ziyaretçinin kolay gezebileceği yapıda bir tema veya tasarım, hedef müşterinin ilgisini çekecek, ona bilgi ve ilham verecek yazı içerik ile doldurmak lazımdır.

Site Dışı SEO

Sitemizin iç dünyasını güzelleştirdik. Yani mağazamızın iç dekorasyonu, rafları, vitrini, ürünlerin yerleşimi, gereklilikler tamam. Şimdi geldi dükkanımızın burada olduğunu diğer insanlara tanıtmak. Broşür dağıtmak gibi internet reklamları ile sesimi duyurmak bir çalışma. Gören ve beğenenlerin şurada bir mağaza açılmış var ya diye dükkanımızı ağızdan ağıza tanıttıkları gibi, diğer sitelerden tanıtım yazısı, backlink, blog backlink ve imleme ile referansımızı güçlendirmek bu çalışmaların amacıdır.

Seo çalışması ister site içi ister site dışı olsun genel anlamda bir pazarlama çalışmasıdır.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır

SEO, İngilize “Search Engine Optimization” yani arama motoru optimizasyonu kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir web deyimidir. Google gibi arattırdığımız bir kelime ilgili siteleri indeksleyen sitelere arama motoru diyoruz.

İşte bu arama motorlarında sitemizle ilgili kelimelerde yapılan aramalardan ziyaretçi gelmesi için, ilgili kelimede ilk sayfada, özellikle de ilk 3 arama sonucu içerisinde yer almak gerekir. Zira bir kelimeyle arama yapan kullanıcı öncelikle karşısına çıkan ilk sayfadaki ilk siteleri ziyaret edecektir.

İster bir blog olsun ister bir e-ticaret sitesi, tüm web projeleri kendisine gelen ziyaretçilerin sayısı kadar vardır. Tabi ki ziyaretçilerin sitede geçirdiği zaman, gezdiği sayfa ve genel tatmini de önemli ise de bunların oluşabilmesi için siteye ziyaretçi gelmesi ön koşuldur.

İşte sitemizle ilgili kelimeler ki bunlara anahtar kelimeler diyoruz. Yani bizim sitemize ziyaretçinin kapısını açacak anahtar kelimelerde arama motorlarında özellikle de googleda ön sıralara geçmek için yapılan çalışmalar seo çalışmaları olarak isimlendirilir.

Bu çalışmalar site içi ve site dışı seo çalışmaları olarak ikiye ayrılır. Site içi çalışmalar sitemizi daha özgün yapacak ve google arama botlarının sitemizi indekslemesine yardımcı olacak çalışmalardır. Bunların en başında elbette özgün içerik gelir. Yani sitenizde yayınladığınız bir yazı, makale yada ürün açıklamasının daha önce başka yerde yayınlanmamış olmalıdır.

Site dışı çalışmalar ise bu anahtar kelimelerden sitenize link içeren tanıtım yazılarının ilgili sitelerde yayınlanması, bu kelimeler üzerinden backlink alınması, sosyal ağlarda paylaşım, forumlarda tanıtım gibi çalışmalardır. Bu çalışmaları yapan kişiler ise SEO uzmanı denilmektedir.

One thought on “SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

  • 16 Temmuz 2017 tarihinde, saat 23:50
    Permalink

    Her şeyin başı iç seo yani teknik seo çalışmasıdır, gerisi kendiliğinden de gelir. İçeriklerinizin özgün olması kadar, web sitenizin kullandığı yazılım, tema, mobil uyumlu olması, açılma hızı, url yapısı, kullanılan resimlerin yapısı gibi bir çok iç etkeni düzenli olarak kullandığımız zaman gerçekten google’da yükselmek kolay hale geliyor. Önemli olan sürekli ve özenli olarak çalışmak.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir